Kamu borç stoğu iyi durumda
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, kamu borç stoğununu yüzde 35'lerde olduğunu belirterek,"Bu AB ülkelerinin bir çoğundan iyidir" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin gerek kamu borç stoğu gerekse bütçe açığı bakımından durumunun AB üyesi çoğu ülkeden daha iyi olduğunu belirterek, "Bugün, Türkiye AB'ye yük olacak bir ülke değildir" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında düzenlenen Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu'nda konuşan AB Bakanı Çavuşoğlu, dünya genelinde son yıllarda yaşanan ekonomik ve mali krizlerin, AB ülkelerinin ekonomilerini ve bu ülkedeki insanların günlük hayatlarını ciddi bir şekilde etkilediğine işaret etti.
Türkiye ekonomisinin son 11 yılda gösterdiği performansla gelirini 230 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkardığını belirten Çavuşoğlu, bu süreçte çok ciddi istihdam sağlandığını vurguladı.
AB ülkelerinde işsizliğin yüzde 10-20 civarında olduğuna, gençler arasında ise yüzde 30'lara kadar çıktığına işaret eden Çavuşoğlu, "Türkiye'nin işsizlikle mücadelede başarısını hem Dünya Bankası hem de Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) örnek olarak göstermektedir. Tek haneli işsizlik vardır ve son 3 yılda Türkiye, özellikle iş dünyamızın güçlenmesi sayesinde 6 milyon insana iş sağlamıştır" dedi.
Tüm krizlere rağmen AB'nin, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ihracatını tekrar 150 milyarların üzerine çıkartmasının, Türk sanayisinin üretkenlik ve kapasite artışının bir göstergesi olacağını söyledi.
"Bugün, Türkiye AB'ye yük olacak bir ülke değildir" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"Krizler döneminde birçok AB üyesi ülke, Maastricht ekonomik kriterlerini, gerek kamu borç stoku anlamında gerekse bütçe açığı bakımından sağlayamamıştır ama Türkiye'nin bugün Maastricht kriterlerine göre maksimum yüzde 60 olması gereken kamu borç stoğu, yani gayri safi milli hasılaya oranla karşılaştırdığımız zaman yüzde 35'lerdedir. Bu, AB ülkelerinin bir çoğundan iyidir."
Türkiye'nin, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, 2023 yılı hedefinin, dünyanın 10'ncu Avrupa'nın da 3'üncü büyük ekonomisi haline gelmek olduğunu belirtti.