Kadına fırsat eşitliği için çalışıyoruz
Bakan İslam, kadının eşit işe eşit ücret alabilmesi, istediği her işte çalışabilmesi ve kadına fırsat eşitliği tanınması için çalıştıklarını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadının eşit işe eşit ücret alabilmesi, istediği her işte çalışabilmesi ve kadına fırsat eşitliği tanınması için çalıştıklarını belirterek, kadın istihdamının artırılmasına yönelik düzenlemeler içeren paketle ilgili "Farklı paydaşları olan çok boyutlu bir çalışma, çok boyutlu bir sistem ama yıl sonuna kadar onu tamamlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Bakan İslam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde AA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Kadını "toplumun temel taşı" olarak niteleyen İslam, kadının güçlü olduğu yerde ailenin de güçlü olduğunu belirterek, temel politikaların bu öngörüyle hazırlandığına, düzenlemelerin de bu çerçevede hayata geçtiğine işaret etti.
Türkiye'de kadınların güçlenmesine yönelik çalışmalara çok uzun olmayan bir süre önce başlandığını ve halen süren çalışmalar olduğunu kaydeden İslam, "Kadına karşı şiddetin bittiği, kadın ve aile şiddetinin sona erdiği, zorla, erken yaşta evlendirilen kadınların olmadığı, istihdam politikalarında ve karar verme süreçlerinde kadınların istedikleri kadar yer alabildikleri gün 'Biz amacımıza ulaştık, kadın politikalarımızı tamamladık' diyebiliriz. Ama daha yolun ortalarındayız" ifadesini kullandı.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 2012'de çıkarıldığını anımsatan ve 2014'ün kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele konusunda yasal düzenlemelerin etki analizlerinin yapılacağı yıl olacağına dikkati çeken Bakan İslam, şöyle konuştu:
"Kanuni düzenlemenin sonuçlarını görebiliyoruz. Bir takım farkındalık artışını belki tekrar gündeme getirebiliriz. Türkiye'de bundan 10, 15 yıl önce kadına şiddet bu kadar gündem işgal etmiyordu. Sayısal olarak baktığımızda arada muazzam bir artış yok aslında kadına karşı şiddette. Fakat farkındalık konusunda ciddi bir bilinçlenme var. Bakanlık olarak kadına karşı şiddette 'sıfır tolerans' sahibiyiz. Sonuna kadar engellemek üzere çalışma halindeyiz. İyi bir noktadayız denebilir ama yapacağımız daha çok fazla iş var.
Bu yıl yaptığımız, 2012'de çıkan yasanın etki analizlerine bakmak. Yasayı iyi işletebildik mi, toplumsal faydalarını görebildik mi, yasanın tadilata, tamirata ihtiyacı var mı, bu alandaki ihtiyacımızı karşılayabilecek bir gelişmişlik seviyesinde mi? Bu yıl bunu gözlemliyoruz. Politikalarımızı gözden geçirerek, yasal anlamda ne yapabileceğimizi oturup tartışacağız."
-"Geleneklerimizle ilgili bir sorun var gibi geliyor"
Hem aile içi hem de kadına karşı şiddeti engelleyebilmek için sadece yasaların yetmeyeceğine, "zihniyet dönüşümü"ne ihtiyaç olduğuna vurgu yapan İslam, geleneklerin bu noktadaki öneminin altını çizdi. Bakan İslam, şunları kaydetti:
"Bizim geleneklerimizle ilgili bir sorunumuz var gibi geliyor bize. Geleneklerin iyi taraflarını bir sonraki nesle aktarmak ama geleneklerin arıza gösteren taraflarını, fark ettiğimiz noktada bırakmak, kesmek zorundayız. Tüm dünyada gelenekler nesilden nesile değişerek ve dönüşerek aktarılırlar. Biz de biraz ters bir durum var. Türkiye'de kadınla ilgili geleneklerde iyi, güzel, geliştirici olan noktalarda zafiyet gösterdiğimizi görüyoruz. Kadınla ilgili hoş olmayan, çoktan terk edilmesi gereken geleneklerde de bir alevlenmenin var olduğunu görüyoruz. Bu tersliği ortadan kaldırmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bu da tamamen toplumsal bilinçlenmeyle alakalı bir şeydir.
Bizler, yöneticiler yasalar çıkaracağız, yasaların iyi uygulanmasını sağlayacağız, sosyal kurumlar, sivil toplum kuruluşları bize paydaş olacaklar hem yasaların işlemesi hem de bilincin artırılması konusunda hem de eğitimlerin tam olarak doğru yerlerde, doğru biçimde verilebilmesi konusunda. Kadının ve kadın haklarının gelişmesi için sadece kadınların eğitilmesi yeterli değil. Ailenin bütün fertlerinin bu manada eğitilmesi gerekiyor. Çalışmalarımızı bu konuda güçlendiriyoruz."
-"Kayıtdışı çalışan kadın sayısını oldukça düşürdük"
Kadın istihdamı konusundaki çalışmaların da güçlenerek devam edeceğine dikkati çeken İslam, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle birlikte yürütülen çalışmalar olduğunu, kadın istihdamını güçlendiren mekanizmalara teşvik verdiklerini söyledi.
Kadının iş hayatındaki sorunlarını çözmeye yönelik adımlar atıldığını ifade eden İslam, kadın çalışanların çoğunlukta olduğu yerlerde kreş açma mecburiyeti getirildiğini, kadın istihdam eden iş yerlerine teşvikler verdiklerini, sigortalılık konusunda bazı ödeneklerin devlet tarafından verilmesiyle destek sağlandığını hatırlattı.
Kayıtdışı kadın istihdamı konusunda alınan önlemlerin de başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan İslam, "Kayıtdışı çalışan kadın sayısını oldukça düşürdük" dedi.
Bakan İslam, "Kadının işyerinde rahat edebilmesi, eşit işe eşit ücret alabilmesi, istediği her işte çalışabilmesi, kadına fırsat eşitliği tanınabilmesi için pek çok çalışma yaptık. Bu çalışmaları revize etmek için sürekli teyakkuz halindeyiz. Çalışan sistemlerimizi geliştirerek sürdüreceğiz, çalışmayan süreçlerimizi de önümüzdeki dönemde rehabilite edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.
"Aile ve iş yaşamının uyumlaştırması" başlığı altında yürütülen ve kadın istihdamının artırılmasını amaçlayan paketle ilgili son durumu da aktaran İslam, çalışmaların uzmanlar düzeyinde devam ettiğini kaydetti. İslam, "Farklı paydaşları olan çok boyutlu bir çalışma, çok boyutlu bir sistem ama yıl sonuna kadar onu tamamlamak için elimizden geleni yapacağız" bilgisini verdi.
-"Zorla evliliklerin önlenmesiyle ilgili eylem planı açıklayacağız"
Bakan İslam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesiyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi paylaştı. Bu kapsamda yeni bir girişim başlattıklarını anımsatan Bakan İslam, şöyle konuştu:
"Hangi tedbirleri alabileceğimiz konusunda çalışmalar yaptık. Sivil toplum kuruluşlarını dinledik. Sonra Bakanlıkta bir çok uzmanlar toplantısıyla konuyu gündeme aldık ve bir tedbirler paketi oluşturduk. Bunu yaparken şu ana kadar yapılmış yasal düzenlemeleri ne ölçüde hayata geçirdiğimize dikkat ettik. Çıkarmış olduğumuz gayet iyi yasal düzenlemeler var. Önce bunları işletmeyi başarabilelim, ondan sonra bu yasal süreçleri gözden geçirelim.
Acaba bir takım eksikliklerimiz var mı, yapmamız gereken başka yasal çalışmalar var mı? Burada da bir zihniyet değişimi ve dönüşümüne ihtiyacımız olduğunu, bunu başka türlü halledemeyeceğimizi düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bakanlarımızla toplantılarımızı yaptık, birlikte çalışacağız. Bu ay konunun ilgilisi olan altı bakanlık müsteşarlar düzeyinde toplantılar yapacaklar. Bizim belirlediğimiz bir yol haritası var. Bu yol haritasını tartışacaklar. Ondan sonra da eylem planımızı açıklayacağız."
Sivil toplum kuruluşlarından da destek alacaklarını vurgulayan İslam, "Bu yol haritası içinde yasaların işletilmesi ve eğitim olarak iki farklı sürecimizin olacağını söyleyebilirim" dedi.