İtalya ve Türkiye'de yapılabiliyor
Prof. Dr. Alper Toker, "Avrupa'da robotla akciğer kanseri ameliyatları sadece İtalya ve Türkiye'de yapılabiliyor" dedi.
Florence Nightingale Hastaneleri Göğüs Cerrahisi Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Alper Toker, Türkiye’nin göğüs cerrahisinde yurt dışına eğitim verebilir duruma geldiğini belirterek, Avrupa’da robotla akciğer kanseri ameliyatlarının sadece İtalya ve Türkiye’de yapılabildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Toker yaptığı yazılı açıklamada, ölümcül kanserlerden olan akciğer kanserine yakalanan hastaların sadece yüzde 30’unun ameliyat edilebildiğini ifade etti.
Akciğer kanseri ameliyatlarının oldukça riskli olduğunu kaydeden Toker, açık yapılan akciğer kanseri ameliyatlarındaki büyük kesilerin, hastalarda ağrı ve enfeksiyona neden olduğunu vurguladı. Kapalı akciğer ameliyatlarının bu açıdan önem taşıdığını ifade eden Toker, kapalı akciğer ameliyatların da yakın bir zamana kadar sadece ‘Vats’ tekniği ile yapılabildiğini belirtti.
Toker açıklamasında, "Şimdi ise bu kapalı akciğer ameliyatlarında bir adım daha atıldı. Dünyada ve Türkiye’de çok az merkezde akciğer ameliyatları artık robotik olarak yapılabiliyor" ifadesini kullandı.
İlk robotik operasyonu 2011’de yaptıklarını kaydeden Toker, şu ana kadar da 72 robotik akciğer operasyonu yaptıklarını bildirdi.
İlerle hastalıklara "Vats" ile müdahale edilemediği durumlarda robotik operasyon yaptıklarını anlatan Toker, bu yöntemle çoğunlukla akciğer kanseri ameliyatları bazen de mediastinal kitle veya kistleri de ameliyat edebildiklerini kaydetti.
Toker, robotik operasyonla ameliyat edilen en genç hastanın 8, en yaşlının ise 84 yaşında olduğunu belirterek, kapalı ameliyatların amacının ağrıyı azaltmak ve hastanın normal hayatına bir an önce dönmesini sağlamak olduğunu vurguladı.
Robotla erken evre akciğer kanseri ameliyatının pek çok avantajı olduğunu vurgulayan Toker, "Robotla yaptıktan sonra bu hastalarımız normal yaşantılarına devam ediyorlar. Erken evre olmalarından dolayı herhangi ek bir tedavi almıyorlar" ifadesini kullandı.
Belçika ve Hollanda gibi Avrupa’nın en gelişmiş sayılan merkezlerinde bile robotla akciğer kanseri ameliyatının Türkiye düzeyine gelmediğini söyleyen Toker, bu konuda kendilerinden yardım istendiğini bildirdi.
Toker, yurt dışından özellikle kuzey Afrika, Orta Doğu ve Azerbaycan’dan robotla akciğer operasyonu için gelen hastalar olduğunu söyledi.
Robotun kapalı cerrahiye göre kendilerine daha yüksek bir hareket kabiliyeti sağladığını anlatan Toker, başka birçok avantajı ile robotun ileride çok daha kullanılacağına inandığını kaydetti.