Huğlu ve Üzümlü Savunma sanayinin cazibe merkezi olacak
TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, savunma sanayisinde özellikle tüfek üretimi alanında büyük bir öneme sahip olan Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu ve Üzümlü bölgelerindeki silah sanayi potansiyelini ortaya çıkarmak üzere iki ayrı rapor hazırladı.
Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve her iki bölgenin de ülkemiz savunma sanayisi için öneminin altının özellikle çizildiği raporda Huğlu ve Üzümlü’nün savunma sanayisine yönelik sorunları analiz edilerek, bu sorunların giderilmesi, bölgenin rekabet edilebilirlik özelliklerinin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri ve talepleri ele alındı.
Hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ajans olarak, bölgemizde yer alan ve ülkemizin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak tüm potansiyelleri harekete geçirmek adına faaliyetlerimizi yürütüyor, bu doğrultuda hazırladığımız raporlarla iş dünyamıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, girişimcilerimize, bölgemizdeki kanaat önderlerine, kamu kesimi ve özel sektör temsilcilerine ışık tutmaya çalışıyoruz. Ajansımız tarafından hazırlanan ve savunma sanayisinde özellikle tüfek üretimi noktasında büyük bir yere sahip olan Huğlu ve Üzümlü bölgelerini ele alan raporumuzda da belirttiğimiz üzere bu iki bölgede, aylık 30.000 adet tüfek üretilerek 7.000 kişi istihdam edilmekte ve Türkiye'deki av tüfeği üretiminin %70 i bu bölgede gerçekleştirilmektedir. Küresel silah ticaretinin boyutlarına baktığımızda ise BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin (Fransa, Rusya, Çin, Britanya ve ABD) Dünya’nın konvansiyonel silah ihracatının %88'ini ellerinde bulundurduğu görülmektedir. Market Research'ün "Savunma Sanayisi 2017" raporuna göre ise Türkiye'nin silah ihracatının 2016'da 2 Milyar Dolar’ı yakalayacağı öngörülmekte ve Türkiye'nin iç siparişlerinin 8 Milyar Dolar olacağı belirtilmektedir. Bu iki önemli gelişme ışığında şehrimizde yer alan Huğlu ve Üzümlü bölgelerinin mevcut imkânlarının geliştirilmesi, gerekli teşvik ve desteklerin sağlanması ile birlikte savunma sanayiinde önemli bir cazibe merkezi olacağı kanaatindeyiz” ifadelerine yer verdi.
Akman, ayrıca Huğlu ve Üzümlü bölgeleri ile ilgili hazırlanan raporlara, görüş ve önerilere açık olarak www.mevka.org.tr adresinden ulaşılabileceğini, konuyla ilgilenenlerin görüş ve önerilerini aynı adres üzerinden dile getirebileceklerini belirtti.