Fransa yeni fasılları açmak istiyor
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Fransa yeni fasılları açmak istiyor. Özellikle erkler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi konularda fasıllar açmak istiyor" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Galatasaray Üniversitesine gelen Hollande, Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga'yı makamında ziyaret ederek, anı defterini imzaladı. Eski İstanbul fotoğraflarının olduğu bir albümü inceleyen Hollande'a, ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da eşlik etti.
Aydın Doğan Oditoryumu'nda "Bilim ve Yüksek Öğretim Alanında İşbirliği" başlıklı konuşmasıyla, davetlilere ve öğrencilere hitap eden Hollande, Galatasaray Üniversitesi'nin Fransız-Türk dostluğunun sembolü olduğunu dile getirerek, "Buraya gelmek zorundayım diye gelmiyorum, paylaşılmış bir mutluluk olduğu için geliyorum. Galatasaray, Türkiye'nin elitlerini yetiştiriyor. Sizin sayenizde önemli siyasetçiler, iş adamları, entellektüeller ve gazeteciler Fransızca konuşuyor" diye konuştu.
Hollande, birçok Fransız yazarın ilham bulmak için yüzyıllar boyunca İstanbul'a geldiğine değinirken, Fransa'da ünlü olan yazar Orhan Pamuk ve yönetmen Fatih Akın'ı selamladı.
Fransa'dan Türkiye'ye uzun zaman sonra gerçekleşen ziyarete değinen Hollande, "22 sene uzun gibi görülebilir ama ilişkilerin 16. yüzyıla dayanmasına bakarsak çok değil. Ben buraya zamanı tekrar kazanmaya geldim çünkü birlikte yapacak çok şeyimiz var" dedi.
Hollande, Türkiye'nin avantajları konusunda ise "Ekonomi diyeceğim ama gençliği... Son aylarda gördüğümüz, dinamik, beklentileri yüksek bir gençliğiniz var bu demokratik olgunluğun bir işareti" ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
"Müzakereler, demokratikleşme, hukuk devleti, özgürlük, kalkınma, modernizasyon gibi alanlarda, bunları geliştirmek için ek enstrüman olabilir. Onun için Fransa yeni fasılları açmak istiyor. Özellikle erkler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi konuları ilgilendiren konularda fasıllar açmak istiyor. Sonuçta ne olacağını kestirmeden..."
Her ne kadar gölgelenmiş olsa da "Arap baharı" olarak tanınan ilk ülke olan Tunus'ta yeni bir anayasa kabul edildiğini anlatan Hollande, "Tunus da benim söylediğim gibi gösteriyor ki, İslam ve demokrasi bir arada olabilir. Tarihi ve gelenekleri olan bir ülke, demokrasiyi seçme kapasitesi her zaman var" dedi.
François Hollande, uzun zaman sonra Türkiye'ye gelmesinin önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi:
"Bu kadar samimi konuşmamıştık bunca yıldır birbirimizle. Bazen anlaşmazlıklar oldu, özellikle tarihle ilgili. Kendi tarihine bakmak her zaman zorunlu bir süreç. Bu sene 2014, katliamlar ve trajediler eksik olmayan 1. Dünya savaşını anacağız. Bu, hepimizi bu döneme tekrar bakmaya zorlayacak. 1915 olayları dahil. Fransa'nın duruşunu zaten biliyorsunuz. Fransa'da söylediğimden farklı bir şey söylemeyeceğim. Ama aynı zamanda herşey ile yüzleşmek gerekiyor diye düşünüyorum çünkü bu çabayı gösteren halk kendini büyütüyor, kendi gözünde ve diğerlerinin gözünde."
Suriye'den gelen mültecilere destek verdiği için Türkiye'ye teşekkür eden Hollande, Suriye'de seçimler olabilmesi için Beşşar Esed'in gidip yeni bir ekibin gelmesi gerektiğini dile getirdi.
İlber Ortaylı fenalaştı
Bu arada, Hollande'ın konuşması sırasında, Prof. Dr. İlber Ortaylı fenalaştı. İlber Ortaylı'nın kendine gelerek, salondan ayrılmasının ardından, Hollande, "Artık Fransız basını sağolsun, İlber Hoca'nın eserlerinin daha iyi tanınacağından kuşkum yok" dedi.
Konuşmasının ardından Candan Erçetin'e sanat ve edebiyat nişanı sunan Hollande, "Dün Candan Erçetin, Cumhurbaşkanı Gül'ün yemeğinde şarkı söyledi. İki şarkı vardı herkesin bildiği, sözleri değilse de müziği bilinen şarkılar. Onun aracılığıyla lise ve üniversiteye selam vermek istiyorum. Artık Türkiye'de kiminle karşılaşırsam 'Siz de mi Galatasaray'dansınız?' diye soracağım ve belki de bana bir şarkı söyleyecek" dedi.
Bu arada, toplantı sırasında fenalaşan Ortaylı, programın ardından tedbir amacıyla hastaneye götürüldü.