Eti Alümimyum'dan yeni projeler
Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine geçen Eti Alüminyum'a o yıldan bu yana 700 milyon dolarlık yenileme yatırımının yapıldığını, yapılacak yeni yatırımlartla birlikte Türkiye ekonomisine yıllık 600 milyon dolarlık katkı sağlayacaklarını söyledi.
Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, basın mensuplarıyla Fabrika tesislerinde bir araya gelerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve tesisleri gezdirdi.
Arkan, hayatın birçok alanında kullanılan ve sanayinin çok rağbet gören malzemelerinden biri olan alüminyumun hafif ve dayanıklı olması sebebiyle talep aldığına ve kullanışlı bir metal olduğuna dikkat çekerek, Eti Alüminyum’un 1973’ten bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi. 2005 yılında özelleştirmeyle Cengiz Holding bünyesine katılan Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri’nin kurulduğu günden beri Türkiye’nin ‘tek’ alüminyum tesisi olduğunu aktaran Arkan, bu tekliğin madenden metale kadar devam eden üretim zincirinin olmasından kaynaklandığını ifade etti.
YAKLAŞIK 2 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM KAPISI OLUYOR!
İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı anket çalışmaları doğrultusunda ‘ilk 500 sanayi kuruluşu’ içerisinde Eti Alüminyum’un her yıl bulunduğunu söyleyen Arkan, geçtiğimiz yıl bu sıralamayı 114’üncü sırada tamamladığını belirtti. Arkan, “Kadrolu yaklaşık bin 700 çalışanımız var. Eti Alüminyum Tesisleri, madenlerde çalışan taşeronlar dahil bu sayı 2 bin- 2 bin 500’ü buluyor” dedi.
İHTİYACIN YÜZDE 10’UNU KARŞILIYOR!
Yarım asırdır devam eden üretim sürecinde tesisin canlı tutulması adına birçok çalışmaya imza attıklarını bildiren Arıkan, yeni ekipman ve modernizasyon çalışmalarıyla bu canlılığı sürdürdüklerini anımsatarak” 2005 yılında Cengiz Holding bünyesine geçen Eti Alüminyum’a o günden bu yana yapılan yenileme çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyoruz. Tesisimiz eski bir tesis olduğundan sürekli canlı tutulması gerekiyor. Bu kapsamda yeni ekipmanların eklenmesi ya da modernize edilmesiyle ilgili yatırımlarımız devam ediyor. Bu amaçla Cengiz Holding bünyesine geçtikten sonra 700 milyon dolarlık yenileme yatırım yapıldı. Türkiye’nin birincil alüminyum ihtiyacı yaklaşık 800 bin ton; yıllık 80 bin ton alüminyum üreterek Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10 oranında alüminyum ihtiyacını karşılıyor. Bu sayede yaklaşık 250 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçmiş olunuyor.” diye konuştu.
YÜKSEK ÜRETİM HEDEFİ!
Yapılan ve yapılacak olan yatırımlarla birlikte ülke ekonomisine yıllık 600 milyon doların üzerine katkı sağlayacağız. 3-4 yıl içerisinde yani üretimleri faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Tesisimiz entegre bir tesis ve sadece metal olarak görmemek lazım. Çok farklı kimya sektörlerinin ham maddesi olmanın yanında haddele tesisimizle metal üreten tesisin yanında; özellikle savunma sanayinde kullanılacak ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda katma değeri yüksek ürünler üretme hedefiyle kendi, Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de çok fazla ithal edilen, öğütülmüş ve özellikle seramiklerde kullanılan sır kesim dediğimiz alüminyumun teminini yapıyoruz.” diye konuştu.
Savunma sanayinde kullanılan zırh ve ısı geçirmez malzemenin de ham maddesinin tesislerinde üretilebileceğini söyleyen Arkan, bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarının tamamlandığını da söyledi.