En fazla ihracatı Tüpraş yaptı

TİM Başkanı Büyükekşi, Tüpraş'ın geçen yıl 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tüpraş'ın geçen yıl 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma olduğunu söyledi.

Büyükekşi, TİM'in "2013 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporu"nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, küresel finansal krizden sonraki dönemde ihracatın ciddi artış gösterdiğini, Türkiye'nin bu performansı ile kriz sonrasında ihracatını en hızlı şekilde geliştiren ülkelerin başında geldiğini söyledi.

İlk bin ihracatçının önceki yıla göre ihracat artışının yüzde 2,4 olduğunu ve 90,4 milyar dolarlık ihracat yaptığı bilgisini veren Büyükekşi, "Hatırlayacağınız üzere 2013 yılı ihracatı toplamda 2012 yılına yakın seviyede gerçekleşirken, altın ihracatı hariç tutulduğunda yüzde 5,8 artış kaydedilmişti. Özellikle KOBİ'lerin net ihracat artışı 2013'te 6 milyar dolar düzeyinde oldu" dedi. 

Genel ortalamalara bakıldığında ABD'de firmaların yılda ortalama 5,2 milyon dolar, Güney Kore'dekilerin 8 milyon dolar, Türkiye'dekilerinin ise 2,6 milyon dolar yıllık ortalama ihracat yaptığını kaydeden Büyükekşi, bundan sonra firmaların ölçeğinin de yukarı doğru çekilmesi gerektiğini dile getirdi. 

2013 yılının en büyük ilk 3 ihracatçı firmasını da açıklayan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüpraş bu sene 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu. Tüpraş geçen sene de Türkiye'nin en fazla ihracat yapan firmasıydı. İkinci sırada 3 milyar 698 milyon dolar ihracat ile Ford bulunuyor. Ford geçen seneye göre ihracatını geliştirmiş oldu. Ford geçtiğimiz sene de 2. sırada yer alıyordu. Oyak-Renault ise geçen sene olduğu gibi bu sene de 3. sırada yer aldı. Oyak-Renault'un ihracatı 3 milyar 523 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 10'da Tüpraş, Ford, Oyak-Renault, Vestel, Tofaş, Arçelı̇k, Toyota, Kı̇bar dış tı̇caret, dokuzuncu sırada araştırmaya katılmayan bir şirket, onuncu ise TGS dış tı̇caret. 1 milyar dolar ihracat seviyesine yakın firmalarımızın bu sene 1 milyar doları aşarak listeyi geliştirmesini ümit ediyoruz. 2013 yılının üretici ihracatçı firma sıralaması Tüpraş, Ford Otomotı̇v, Tofaş, Arçelı̇k ve Toyota olarak şekillendi. İlk 5 grup dış ticaret firmaları sıralamasına baktığımızda ise, sırasıyla Kibar Dış Ticaret, Çolakoğlu Dış Ticaret, Diler Dış Ticaret, Ekom Eczacıbaşı ve Altunkaya İnşaat oldu. Ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri sıralaması ise şu şekilde oluştu; birinci Oyak Renault, ikinci Vestel Ticaret, üçüncü TGS Dış Ticaret, dördüncü Pergamon Status, beşinci ise Şişecam Dış Ticaret. 7 Haziran'da genel kurulumuz var. Bu firmalara Genel Kurul’da ödüllerini Başbakanımız ve Ekonomi Bakanımız verecek. 

İhracatı en hızlı yükselen firmalardan birinci Tersan Tersanecilik ihracatını yüzde 657 artırmış. İkinci Ulusoy Elektrik, ihracatını yüzde 267 artırmış; üçüncü Balıkesir Elektromekanik ise yüzde 234 artırmış. Sıralamada en hızlı yükselenler ise Ulusoy Elekrik, Tersan Tersanecilik ve Abb İhracat. karlılığını bildiren 638 firma içerisinden en çok kar açıklayan şirketler, Ereğli Demir Çelik, Eti Maden, İskenderun Demir Çelik. İstihdam verisini bildiren 772 firmadan en fazla istihdam sağlayanlardan birinci Arçelik, ikinci Ford, üçüncü Sanko Tekstil oldu. En fazla yatırım yapanlar ise Tüpraş, Ford ve Tosçelik olarak sıralandı. 2014 yılında en fazla yatırım planlayanlar da Tofaş, Modern Karton ve Ford oldu."