Down sendromlu genç, ailesinin geçimini sağlıyor
Samsun'da 2 yıl önce babası ve annesinin boşanmasının ardından, iki kız kardeşi ve annesiyle yaşamaya devam eden down sendromlu Kaan Ersan, garsonluk yaparak ailesine bakıyor.
Samsun'da 2 yıl önce babası ve annesinin boşanmasının ardından, iki kız kardeşi ve annesiyle yaşamaya devam eden down sendromlu Kaan Ersan, garsonluk yaparak ailesine bakıyor.
Annesi Sema Ersan'ın 2 yıl önce babasından ayrılmasıyla, evin maddi anlamdaki yükü, down sendromlu Kaan Ersan'ın (18) omuzlarına bindi. Samsun Down Sendromlular Derneği'nde garsonluk eğitimi alan Ersan, 8 ay önce Samsun Şehir Kulübü'nde işe girerek annesi ve iki kız kardeşinin geçimini sağlamaya başladı.
Anne Sema Ersan,yaptığı açıklamada, Kaan'ın çok özel bir çocuk olduğunu söyledi.
Down sendromlu olmasına rağmen evin tüm geçimini Kaan'ın çalışarak sağladığını anlatan anne Ersan, "Evde de çok titiz bir çocuk. Her şeyi yapabilen ve kendine güvenen bir çocuk. Benim kolum kırık, bu yüzden çalışamıyorum. Kaan sabah erken kalkıyor, kardeşlerine ve bana her gün kahvaltı hazırlıyor. Normal bir çocuğun yapamadıklarını yapıyor" dedi.
- "Çalışan değil evladımız oldu"
Kaan'ın çalıştığı işletmenin sahibi Eyüp Güler ise bir gazetede down sendromlu çocukların garsonluk eğitimi aldığını görünce derneği arayarak bir kişiyi kendisinin istihdam edebileceğini bildirdiğini kaydetti.
Derneğin Kaan Ersan'ı kendilerine yönlendirdiğini belirten Güler, "8 aydır Kaan bizimle çalışıyor. İlk günden itibaren kendisini hem müşterilere hem de bize çok sevdirdi. İş yerinde elinden geldiği kadar hizmet etmeye çalışıyor. Kaan buradan aldığı maaşla evini geçindiriyor. Zaten artık çalışan değil evladımız gibi oldu. Artık ne onun bizden ayrılma şansı var ne de bizim ondan ayrılma şansımız var. Çünkü onu çok seviyoruz" diye konuştu.
- "Kaan umuyorum birçok down sendromlu çocuğumuza ışık olur"
Samsun Down Sendromlular Derneği Başkanı Meryem Gezer Sevinç de derneğin down sendromlu çocukların hayatına renk katmaya çalıştığını söyledi.
Down sendromlu 15 çocuğa garsonluk eğitimi verdiklerini hatırlatan Sevinç, şunları kaydetti:
"Bu çocuklara fırsat verildiğinde birçok şeyi başarabiliyorlar. Dans edebiliyorlar, yüzme biliyorlar ve birçok meslek grubunda alt eleman olarak çalışabiliyorlar. Bu çocuklara el uzatmazsak evlerde hayattan kopuk olarak yaşamlarına devam ediyorlar. Kaan da garsonluk eğitiminden sonra çalışmaya başladı. Çalıştığı iş yerinde herkes onu çok seviyor. O da bir şeyleri başarmanın mutluluğunu yaşıyor. Kendine olan öz güveni ve yürüyüşü değişti. Kaan umuyorum birçok down sendromlu çocuğumuza ışık olur."
Kaan'ın anne ve babasının ayrı yaşadığını ifade eden Sevinç, "Kaan'ın annesi çalışmıyor. İki küçük kız kardeşi var ve onlar da okuyorlar. Dolayısıyla Kaan, çalışarak evini geçindiriyor. Kaan bunu başarabiliyor, bizler yeter ki destek olalım" ifadesini kullandı.
Kaan Ersan ise çalışarak annesi ve kız kardeşlerinin geçimini sağladığını, evin reisi olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.