Doğal gaz kullanımı artabilir

Bakan Yıldız, "Yağmurun az yağması ve kuraklık riski doğal gazın daha fazla kullanılmasına yol açar" dedi.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yağmurun az yağması ve kuraklık riski, enerji sektöründe istemediğimiz ve temenni etmediğimiz şekilde doğal gazın daha fazla kullanılmasına yol açar. İnşallah mart ayındaki yağmurlar bizim öngörülerimizi biraz daha olumlu manaya çeker" dedi.

Bakan Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve beraberindeki EPDK üyelerini Bakanlıktaki kabulü sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yağış azlığının enerji sektörüne, özellikle de doğal gaz tüketimine nasıl yansıyacağı yönündeki soru üzerine Yıldız, kuraklığın, enerji sektörüne olumsuz tesirleri olacağını söyledi.

Hava şartlarından dolayı bu kış doğal gaz kullanımının önceki yılların altında kaldığını anlatan Yıldız, "Şu anda tükettiğimiz her 4 birim elektriğin birini HES'lerden elde ediyoruz. Eğer su miktarı azalırsa vatandaşımıza 'suyumuz az kaldı o yüzden doğal gazı kullanmıyoruz' diyemeyiz. Sanayicimizin, vatandaşımızın enerjisini zamanında temin etmek açısından hangi enerji kaynağını bulursak onunla yapmak durumundayız" diye konuştu.

Bu durumun doğal gaz tüketimini etkileyeceğine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"İstemediğimiz ve temenni etmediğimiz şekilde doğal gaz tüketimi yazın artabilir. O yüzden şu anda gerek termik santrallerimizin gerekse yerel kaynaklarımızın, güneşin, rüzgarın, HES'in, jeotermal kaynaklarının, biyokütle kaynaklarının ve yerli kömür kaynaklarının her birisinin harekete geçirilmesi lazım. Yağmurun az yağması ve kuraklık riski, enerji sektöründe istemediğimiz ve temenni etmediğimiz şekilde doğal gazın daha fazla kullanılmasına yol açar. İnşallah mart ayındaki yağmurlar bizim öngörülerimizi biraz daha olumlu manaya çeker."

- "Kendi ayağımıza sıkmayalım"

Bakan Yıldız, çevreyi merkeze alan bir düşünceyle hareket etmelerine rağmen yargının birçok HES projesine yönelik durdurma kararı aldığına dikkati çekerek, "Çevreyle beraber davranmış olmamıza rağmen yatırımımızın engellediğini görüyoruz. Kendi ayağımıza sıkmayalım. Bu kaynaklar Türkiye'nin, hepimizin. Vatandaşın kaynağını vatandaşımıza döndürmeye çalışıyoruz. Biz, bir işin nasıl yapılacağını tarif eden varsa onları dinleriz. Ancak nasıl yapılmayacağını söyleyenler varsa biz işimize gücümüze bakarız" diye konuştu.

- "Akaryakıta indirimi destekleriz"

Maliye Bakanlığının akaryakıt üzerindeki vergilerin azaltılmasına yönelik bir çalışma yapmasının fiyatları nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, "Maliye Bakanlığının akaryakıtta vergi yükünü azalmaya yönelik çalışmada Bakanlık olarak tabii ki taraf oluruz" dedi.

AK Parti hükumetleri öncesinde her 100 birimlik benzinin 70 birimlik kısmı vergiyken, bugün 58 birimlik kısmının vergi olduğunu anlatan Yıldız, "Yani oran olarak vergi düşürülmüştür. Bu daha fazla düşürülebilir mi? Evet, Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı yapıyor. Aynen benzinde olduğu gibi motorinde de 100 birimin içerisinde 65 birimlik kısmı vergiydi 12 yıl önce, şu anda da 50 birimlik kısmı vergi. Yani motorinde de oran olarak düşmüştür daha fazla düşmesi Maliye Bakanımızın bahsettiği direkt vergilerin kayıt içiyle beraber daha fazla toplanmasına vesile olacaktır. Bunlar yapıldığı kadar dolaylı vergilerden kesintiler yapılabilir. Bunu Maliye Bakanımız yönetiyor. Eğer öyle bir vergiyle alakalı düşürülme çalışması varsa tabii ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bunu destekleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.