"Beynimizin de Cinsiyeti Var"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Neocortex Topluluğu tarafından bu yıl 2'incisi düzenlenen 'Neocortex Tıp Festivali' kapsamında 'Beyin Konferansı' gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Neocortex Topluluğu tarafından bu yıl 2’incisi  düzenlenen ‘Neocortex Tıp Festivali’ kapsamında ‘nBeyin Konferansı’ gerçekleştirildi. Etkinlikte beynin evrendeki en gelişmiş hayatta kalma donanımı olduğunu söyleyen sinir bilimci Doç. Dr. Sinan Canan ve Dr. Serkan Karaismailoğlu, hazırladıkları sunumlarında beyin hakkında bilinmeyenleri anlatırken katılımcıları bilgi dolu ve eğlenceli bir yolculuğa çıkardılar. Doç. Dr. Canan, “Yapılan araştırmalarda insan hafızasının bir sınırı olduğu gözlemlenememiştir. İnsan beyni muazzamdır ve daha tam olarak çözülememiştir.” dedi. Dr. Serkan Karaismailoğlu ise, “Beyin de cinsiyeti sahiptir ve kişilerin normal cinsiyetleriyle aynı olmayabilir.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Neocortex Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“X’İ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Etkinliğin açılışında konuşan Neocortex Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu, “Neocortex olarak 3’üncü yılımızdayız. Neocortex’in temel felsefesi ‘X’ yani bilinmeyeni seven ve onu öğrenmeye çalışandır. Türkiye’de çeşitli üniversitelerde kurulan Neocortex’i ilerleyen dönemlerde uluslar arası alana taşımak istiyoruz. Yaşam bilimlerinde bilinmeyeni ortaya koymak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yaşam bilimlerine gönül vermiş siz değerli katılımcılara katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor ve Neocortex’in bugünlere gelmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.” dedi.

HAFIZANIN SINIRI YOK 

Açılış konuşmalarının ardından geçilen ‘nBeyin Konferansı’nda beyinin bilinmeyenlerini anlatan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, “Beyin, evrendeki en gelişmiş hayatta kalma donanımıdır. Beyin bilgisayar ya da hard disk değildir. Beyin gerçekliği çarpıtan, yalan söyleyen ve boşlukları dolduran bir yapıdır. Beynimiz hayatımızı kolaylaştırmak için elektriksel sinyalleri kullanır ve yaptığımız her şey beyne gönderdiğimiz sinyallerin yorumlanmasıdır. Yaşınız ne olursa olsun beyninizi zorladığınız sürece geliştirirsiniz. Müzik insan beynini muhteşem bir şekilde geliştirmektedir. O yüzden müzikle uğraşın. Yapılan araştırmalarda insan hafızasının bir sınırı olduğu gözlemlenememiştir. İnsan beyni muazzamdır ve daha tam olarak çözülememiştir.” dedi.

“BEYİN DE CİNSİYETE SAHİPTİR”

Kadın ve erkeklerin beyinlerinin gelişim olarak farklı olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Serkan Karaismailoğlu ise, “Kadınların beyinlerinin her iki tarafı da birbirine eşit büyürken, erkeklerin sağ tarafı daha fazla büyümüştür. Kadın ve erkek arasındaki farklar anne karnında başlar ve bebeklikte de bu şekilde devam eder. Kadınların bu nedenle empati duyguları daha fazla gelişmiştir. Beyin de cinsiyeti sahiptir ve kişilerin normal cinsiyetleriyle aynı olmayabilir. Erkek olan birinin beyni kadın cinsiyetli olabilir. Kadın ve erkeklerin farklılıkları hayatlarının her anında verdikleri kararlarda etkilidir. Erkek ve kadın olaylara aynı yaklaşamazlar. Kadın daha detay odaklı yaşarken, erkek sonuç odaklı yaşamaktadır. Çiftler arasındaki anlaşmazlıkların nedeni de budur. Bu yüzden kadın ve erkeklerin beyinlerinin cinsiyetlerini bilmeleri, nasıl çalıştığını öğrenmeleri ve sorunlara ona göre yaklaşmaları gerekmektedir.” dedi.

Programın sonunda Neocortex Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu, Doç. Dr. Sinan Canan ve Dr. Serkan Karaismailoğlu’na katılımlarından dolayı çiçek ve çini tabak takdim etti.