Alan adı almanın bedeli 185 bin dolar
İnternetteki "com, gov, net, edu, mil, com.tr" gibi uzantılara yenileri ekleniyor. 185 bin doları ödeyen istediği alan adını alabilecek.
İnternetteki "com, gov, net, edu, mil, com.tr" gibi uzantılara 100 yeni üst seviye alan adı daha ekleniyor. İnternet alan adlarının uluslararası tahsisini yapan ICANN'e 185 bin doları veren dilediği alan adını alabilecek.
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, bugüne kadar dünya genelinde 22 adet "jenerik üst seviye alan adı" bulunduğunu anınmsatarak, ICANN'in dün itibariyle daha önce değerlendirmeye aldığı 100 yeni üst seviye alan adını uygulamaya koyduğunu söyledi.
ICANN'in yıl sonuna kadar 1000 yeni üst seviye alan adını daha uygulamaya koymayı hedeflediğini belirten Özeren, söz konusu üst seviye alan adlarının toplamda 1400'e kadar çıkacağını kaydetti. Üst seviye alan adı için yapılacak başvurular için 185 bin dolar ödeneceğini anlatan Özeren, "Yıllık kiralama ücreti ise 25 bin dolar olacak. İngilizce dışında Arapça, Çince, Rusça gibi diller ve alfabelerle de internet alan adı alınabilecek" diye konuştu.
Sanal alemde yıllardır kullanılan toplam 22 adet "com, gov, net, edu, mil, com.tr" gibi uzantıların yanında üst seviye yeni alan adlarının da kullanılmaya başlayacağını vurgulayan Özeren, "Yeni uygulamanın hayata geçmesiyle, havacılık şirketleri kendisine ait markayı alan adı olarak kullanabilecek. Uzantılara gerek kalmadan internette isim alınabilecek. Jenerik üst seviye alan adı alınması ticari alanda çok önemli sonuçları da beraberinde getirecek. Bir marka ve onun alt modelleri için ayrı ayrı alan ismi verilebilecek. İstanbul ismini alan kişi ya da kurum İstanbul'daki pek çok ticari, siyasi, sosyal faaliyette bulunan kişi ve kurumların internet adreslerinin hakkını da almış olacak" dedi.
Yeni üst seviye alan adı için yapılacak başvuruların marka, coğrafi isimler ve ticari sektörler olabildiğini dile getiren Özeren, yeni başvuruların da ICANN Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek tarihte başlayacağını ifade etti.
-"Sürecin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor"-
Türkiye'deki yeni işletmeciler için bu uygulamanın bir fırsat olduğunu bildiren Özeren, "Ben, Türkiye'den 185 bin dolar verip alan adı almak isteyen global oyuncular veya uluslararası marka olmuş şirketler olabileceğini düşünüyorum. Kendi markalarını korumak ve İnternette daha iyi görünürlük elde etmek için alan adı alabilir. Özellikle havacılık sektörlerini kapsayan şirketler için çok daha değerli" diye konuştu.
ICANN'in başlattığı İnternette jenerik üst seviye alan adları uygulamasıyla girişimcilerin coğrafi isimler ve marka adları ile meslek grupları gibi bir çok alanda, istedikleri herhangi bir internet alan adını alma imkanına kavuşacaklarına dikkati çeken Özeren, sürecin bu yılın ortalarında sonuçlanmasının beklendiğini anlattı.