7 Afrika ülkesinde seyir
Türk Deniz Kuvvetleri, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek.
Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görevli 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisiyle 102 gün boyunca Afrika'daki 27 ülkede seyir icra edecek.
Gölcük Donanma Komutanlığında demirli TCG Heybeliada Korveti'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014 Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Türk Deniz Kuvvetlerinin 2010 yılından bu yana oluşturduğu deniz görev gruplarıyla dünya denizlerinde sancak göstererek, uluslararası barışa ve ülke menfaatlerine destek olduğunu söyledi.
"Günümüzde az sayıda donanmanın ana üssünden uzak, etkin lojistik ve teknik destek kabiliyetine ihtiyaç duyulan denizlerde uzun süreli harekat icra edebilme yeteneğine sahiptir" diyen Dede, bu kapsamda 2010'da Akdeniz'e kıyısı bulunan Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere 9 ülkenin ziyaret edildiğini kaydetti.
Dede, Türk Deniz Görev Grubu'nun 3. kez "Barbaros Türk Deniz Görev Grubu" adıyla 17 Mart-27 Haziran'da faaliyet icra edeceğini dile getirerek, şunları aktardı:
"Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun ufuk ötesi temasıyla icra edeceği bu seyir, Afrika kıtasına yönelik planlanmıştır. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını destekleyecek ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkiler tesis edilmesine katkı sağlayacak. Uluslararası platform söz sahibi olunarak deniz harekatına yön verecek, deniz haydutlarıyla mücadele edecek. Görev grubunda görev birliği komutanı olarak albay rütbesinde bir komodor, TCG Gediz ve Oruçreis fırkateynleri, TCG Heybeliada Korveti ve TCG Yarbay Kudret Güngör Lojistik Destek Gemisi bulunmaktadır."
- Türk tershanelerinde inşa edilen gemiler görev alacak
Dede, görev grubundaki gemilerden TCG Oruçreis Fırkateyni, TCG Heybeliada Korveti ve TCG Yarbay Kudret Güngör lojistik destek gemisinin Türk tershanelerinde inşa edildiğine dikkati çekerek, Gediz'in ise savaş yönetim sisteminin Türk mühendisleri tarafından dizayn ve inşa edildiğini anlattı.