3. Boğaz Köprüsü yükseliyor

3. Boğaz Köprüsü'nde kulelerinin üçte ikisi tamamlanırken, kule yüksekliği Avrupa yakasında 214, Asya yakasında 206 metreye ulaştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla geçen sene İstanbul'un fethinin yıl dönümünde temeli atılan 3. Boğaz Köprüsü'nün inşaatında büyük aşama kaydedildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, konsept tasarımı "Fransız köprü üstadı" olarak nitelendirilen yapı mühendisi Michel Virlogeux ile İsviçreli Ti Engineering firması tarafından yapılan, inşaatı bittiğinde üzerinden 8 şeritli kara yolu ve 2 şeritli tren yolunun aynı seviyede geçeceği köprüde çalışmalar sürüyor.

3. Boğaz Köprüsü'nün içinde yer aldığı "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi" kapsamında güzergah açılması ve harita alımı işleri gerçekleştirildi.

Çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 27,7 milyon metreküp kazı, 11 milyon metreküp dolgu çalışması yapıldı, 74 menfez ve 2 alt geçit, 1 üst geçit ile köprünün temel şaft kazıları ve temelleri tamamlandı.

Boğazın "yeni incisi" olacak köprüde, 19 viyadük ile 17 alt geçit ve 12 üst geçitte betonarme imalatlar, kule ve ankraj bölgesi imalatları yapımı devam ediyor. 35 menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürerken, Riva giriş ve Çamlık çıkış portalleri ise tamamlandı.

 

- Kuleler her geçen gün yükseliyor

 

Hizmete alınmasıyla İstanbul trafiği ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki yoğunluğu büyük oranda rahatlatması planlanan 3. Boğaz Köprüsü'nün Asya ve Avrupa yakasında da kayar kalıp sistemi sökülerek otomatik tırmanır kalıp sistemine geçildi. 

Ağırlıklı olarak Türk mühendislerin çalıştığı ve mühendislikte ileri tekniklerin uygulandığı köprüde kulelerin üçte ikisi tamamlandı. Köprü kulelerinin yüksekliği Avrupa yakasında 214, Asya yakasında 206 metreye ulaştı. 

Haftada 4,5 metre yükselen kulelerin eylül ayında 320 metrenin üzerine çıkılarak bitirilmesi bekleniyor. Dört kulede 88 ankraj kutusu bulunuyor. 67 tonluk ağırlığıyla ankraj kutularından en ağırının montajı ise yakın zamanda tamamlandı. 

3. Boğaz Köprüsü'nün, 59 metrelik genişliğiyle "dünyanın en geniş", 1408 metrelik ana açıklığıyla "üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun", 322 metreyi aşan yüksekliğiyle de "dünyada en yüksek kuleye sahip" ilk asma köprü olma özelliği taşıdığı belirtiliyor. 

Köprünün de içinde yer aldığı proje genelinde yaklaşık 5 bin 627 kişi çalışıyor.

Yaz döneminde çalışan sayısının 6 bin 500'e çıkması planlanırken, projenin sadece köprü kısmında 1400 kişi çalışıyor. 887 makine ve 52 çeşitli ekipmanın kullanıldığı çalışmalar, hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda 24 saat devam ediyor.