Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesine göre, ''vatana ihanet'' suçundan idam cezasına çarptırılan ve AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralıCezaevinde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın yaptığı başvuru ile ilgili kararını açıkladı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tutukluluk koşullarıyla ilgili 3. maddesinden yapılan şikayeti inceleyen AİHM, Öcalan’ın tutukluluk koşulları ile ilgili olarak 17 Kasım 2009 yılına kadar ihlal olduğunu hükmetti. AİHM’in ilgili dairesi bu konudaki kararını 4’e karşı 3 oyla aldı.
Öcalan’ın 17 Kasım 2009 yılından sonra ise tutukluluk koşulları ile ilgili bir ihlal olmadığına karar veren AİHM, bu konudaki hükmünü ise 6’ya karşı 1 oyla verdi.
AİHM, yine AİHS’nin şartlı tahliye imkanı olmadan ömür boyu hapis cezası ile ilgili şikayetten yapılan başvuruyu ise oybirliği ile kabul etti. AİHM, AİHS’nin özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8 maddesinin Türkiye tarafından ihlal edilmediğine hükmetti. Bu karar, 4’e karşı 3 oyla alındı.
Mahkeme yine AİHS’nin ‘’kanunsuz suç olmaz’’ ilkesi ile ilgili 7. maddenin ihlal edildiği şikayetiyle yapılan başvuruyu oybirliği ile reddetti.
AİHM, Öcalan’ın avukatları talepte bulunmadığı maddi tazminata gerek görmedi. AİHM, bununla birlikte, mahkeme masrafları olarak 25 bin avro ödenmesine hükmetti.
Strasbourg mahkemesi gerekçesi kararında, Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muamele Önleme Komitesi’nin İmralı adasına yaptığı ziyaretlere ve daha sonra yayınladığı raporlara dikkati çekerek, tutukluluk koşullarıyla ilgili görülün eksikliklerin daha sonra Türk yetkililer tarafından düzeltildiğine dikkati çekti.
YORUMLAR