Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Anadolu Ajansı'nın (AA) Arnavutça yayınıyla ilgili, "Bu sevindirici bir haber ve Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin gelişmesine çok önemli katkılar yapacaktır" dedi.
Bushati, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Anadolu Ajansının 1 Ekim itibarıyla Saraybosna merkezli Arnavutça yayına başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bushati, "AA’nın Arnavutça yayına başlaması ile Arnavutluk’taki gelişmeler ve karşılıklı ilişkiler hakkında kapsamlı bir bilgi edinme fırsatı bulmuş olacağız. AA’nın bu atılımını tebrik ediyorum ve Arnavutluk hükümeti adına AA'nın haberi zamanında ve doğru şekilde yayınlaması için her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
Bushati, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizle soğuk savaştan itibaren bölgede gerilimin ilk defa tırmandığına dikkati çekerek, "Bunlar soğuk savaştan bitiminden itibaren ilk defa yaşadığımız dramatik gelişmelerdir. Bölgelerin işgal edilmesi en son 19. yüzyılda gödüğümüz şeyler. Bir başka deyişle Kerry’nin dediği gibi: 'Bu 21'inci yüzyılda 19'uncu yüzyıl hareketi.' Doğu Ortaklığı ülkeleri bu krizden bağımsız tutulamaz. Rusya ile batının arasındaki gündem çatışmasından dolayı bugün AB’yi çevreleyen güvenlik bölgesi bir soru işareti uyandırmaktadır" ifadelerini kullandı.
Ukrayna-Rusya krizinin sadece Ukrayna'yı ilgilendirmediğini savunan Bushati, "İnanıyor ve umut ediyorum ki sadece Ukrayna’nın değil, uluslararası ilişkilerde hukukun üstünlüğüne inanan uluslararası toplumun da yüzyüze geldiği bu kriz, uluslararası toplumun kıtada daha uzlaştırıcı bir tutum izleyemesini, NATO’nun bölgedeki genişleme politikasına devam etmesini ve AB’nin Balkanlarda her eve ulaşmasını sağlayacaktır" dedi.
-"Arnavutluk'un Türkiye'yi stratejik ortak ilan etmesi"
Geçen yıl hükümetin değişmesiyle Dışişleri Bakanlığı görevine gelmesi sonrasında İtalya ve Yunanistan'ın ardından neden Türkiye'yi de stratejik ortak ilan ettikleri sorusunu cevaplayan Bushati, "Türkiye, İtalya ve Yunanistan bölgesel düzeyde karşılıklı ilişkileri ile Arnavutluk’un doğal stratejik ortaklarıdır ve Arnavutluk’un dış politikasında yoğun şekilde çalıştığı Balkanlar ve Akdeniz bölgelerine bu üç ülkenin her biri ile karşılıklı ilişkileri mevcuttur. Yani biz bu üç ülkeyi Balkanlar ve Avrupa-Atlantik bölgelerinde daha fazla işbirliği içinde olacağımız stratejik ortaklar olarak görüyoruz. Bu işbirliği Akdeniz bölgesini kapsadığı gibi üç ülkenin de ağırlıklarının hissedildiği Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonunu kapsayan meselelerde etkili olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
-Arnavutluk'un AB üyelik süreci
Avrupa Birliğine (AB) üyelik süreciyle ilgili Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle'nin "Top artık Arnavutluk tarafında" sözüne değinen Bushati, "Tabii ki top artık Arnavutluk tarafında ama bu sorumluluğun sadece Arnavutluk hükümetimde olduğunu göstermez. Sorumluluk aynı zamanda muhalefet, parlamento ve güvenilirliğini en üst seviyede kanıtlayan ve yeni gerçekliği göre hareket eden tüm Arnavutluk kurumlarında olmalıdır" dedi.
Arnavutluk'un haziranda AB’ye adaylık statüsüne kavuşacağına inandığını belirten Bushati, "Bizim için önemli önemli olan bu süreçte karşılaşacağımız zorlukların devletleşmede ve sosyal, ekonomik dönüşümü sağlamada bize yardımcı olacağıdır. Şunu da söylemem gerekir ki AB üyeliği sürecinde yürüteceğimiz müzakere süreci Arnavutluk’un gelişmesini ve sahip olduğu potansiyelin üzerinde daha önemli bir konuma gelmesini sağlayacaktır" diye konuştu.
YORUMLAR